Ondergewicht en ondervoeding

Overgewicht en de gevolgen hiervan staan volop in de belangstelling. Toch is ondergewicht (een te laag gewicht) ook voor veel mensen een groot probleem. Ondergewicht kan lichamelijke klachten met zich meebrengen, zoals een slap en moe gevoel en verminderde weerstand waardoor u vatbaarder bent voor infecties. Bij ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies (ondervoeding) komt het lichaam bepaalde vitaminen en mineralen en energie tekort.

Oorzaken

De oorzaak van onbedoeld afvallen en een te laag gewicht kan heel verschillend zijn. Het kan te maken hebben met hoger energieverbruik door een ziekte of meer inspanning. Of minder eetlust door smaakverandering, depressie of misselijkheid. Of een combinatie hiervan.

Om zwaarder te worden is het nodig dat u meer eet en drinkt dan dat uw lichaam nodig heeft. Het gaat hierbij niet alleen om extra energie geleverd door eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook om een goed samengestelde voeding. In de praktijk blijkt dit vaak best moeilijk.

Wanneer naar de diëtist

Het is goed om eens contact op te nemen met een diëtist wanneer u..

  • …onbedoeld 5% van uw gewicht heeft verloren in één maand of 10 % in zes maanden;
  • …niet aankomt in gewicht terwijl u daar wel uw best voor doet;
  • …na ziekte bent afgevallen en het niet lukt om weer op uw oude gewicht te komen;
  • …last hebt van uw ondergewicht en vaak moe en futloos bent;
  • …kauw-of slikproblemen heeft.

De diëtist bekijkt met u aan de hand van uw medische gegevens en persoonlijke situatie wat er nodig is om de voedingssituatie te verbeteren. Indien dit niet mogelijk is met alleen veranderingen in de normale voeding kan zij zorgen voor aanvraag en machtiging van medische bijvoeding.

Zelf testen
Thuiswonende ouderen en personen uit hun naaste omgeving kunnen op de website www.goedgevoedouderworden.nl zelf hun risico op ondervoeding testen. Daarnaast biedt de website toegankelijke informatie over zowel goede voeding als ondervoeding. De website is ontwikkeld voor en met ouderen.

Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten deskundig op het gebied van ondervoeding. Gerda, Anja, Marieke en Tara zijn specifiek deskundig op dit gebied

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram