Autisme en voeding

Wat is autisme spectrum stoornis ( ASS)?

Autisme Spectrum Stoornis (ASS is een verzamelnaam voor ontwikkelingsstoornissen en gedragskenmerken die wijzen op een onvermogen om op een passende wijze op anderen te reageren. Bij mensen met autisme is de sociale vaardigheid in het omgaan met anderen minder goed ontwikkeld. Dat leidt vaak tot problemen. Ook zijn er vaak beperkte, repetitieve of stereotiepe gedragspatronen.

De rol van voeding bij autisme:

Bij kinderen en volwassenen met autisme komen problemen met eten vaak voor.

Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld:

  • Moeilijk kunnen wennen aan nieuwe producten of gerechten
  • Een duidelijke vóór of afkeur hebben voor bepaalde smaken ( zoet, zuur, zout, bitter of pikant)
  • Bepaalde structuren in het eten niet verdragen, bijvoorbeeld vezelig vlees, fruitstukjes in yoghurt of jam, kleverige producten zoals ontbijtkoek etc.
  • Maaltijdcomponenten strikt van elkaar gescheiden willen hebben op het bord (spaghetti met de saus apart)
  • Juist alles geprakt en gemengd willen eten ( stamppot, macaroni met onherkenbare stukjes groente en vlees)
  • Moeite hebben met veranderingen in productverpakkingen wanneer een merk is “vernieuwd”
  • Overgevoelig zijn voor het geluid in het hoofd dat krokante gerechten zoals krackers of nootjes maken
  • Overgevoeligheid voor geuren zoals parfum van iemand anders of sterk ruikende gerechten zoals gebraden vlees.

Ook een onrustige of onoverzichtelijke eetsituatie kan verstorend werken, bijvoorbeeld wanneer er steeds op een andere plek wordt gegeten, of wanneer er veel spanning is rondom het eten. In dat geval wordt het gezamenlijk aan tafel zitten voor de maaltijd een probleem waardoor het eten al bijna niet meer mogelijk is voor iemand met autisme.

Bij tieners en volwassenen kan het eetprobleem zich vooral in sociale situaties voordoen. Eten buiten de deur, met vrienden of bij vrienden, wanneer u te maken hebt met onvoorspelbare aspecten zoals van te voren niet precies weten wat u kunt eten, niet goed weten wat er van u wordt verwacht ( eet u frites met mes en vork of met u vingers?) etc.

Belangrijk is om te weten dat mensen met autisme zelf deze problemen vervelend vinden. Het is niet uit onwil of overdrijven dat eten moeizaam gaat. Het komt voort uit de manier waarop prikkels worden verwerkt, overgevoeligheid van bepaalde zintuigen of angst.  In sommige gevallen wordt door deze eetproblemen de inname van een gezonde gevarieerde voeding moeilijk en kan het leiden tot ( verhoogd risico op) medische klachten of bezorgdheid over de gezondheid. Ook medicijngebruik bij autisme kan invloed hebben op de eetlust. Soms leidt dat tot over- of ondergewicht.

Wat kan de diëtist betekenen voor mij?

Met de diëtist kan bekeken worden wat wel lukt, wat de specifieke voor- en afkeuren zijn. De inname van voedingsstoffen kan worden berekend en samen kan bekeken worden wat prioriteit heeft om te veranderen en hoe. Met praktische persoonlijk afgestemde adviezen wordt de voeding zo gezond mogelijk gemaakt.

Voor kinderen kan het belastend zijn om bij het consult aanwezig te zijn. In dat soort gevallen wordt de begeleiding via de ouders of begeleiders gedaan.

Mensen met autisme hebben vaak behoefte aan duidelijke informatie vooraf over wat er gaat gebeuren en wat de verwachtingen zijn in een consult. Aan deze behoefte komen we zoveel mogelijk tegemoet door bijvoorbeeld:

  • De tijd te nemen om de cliënt zich op zijn/haar gemak te laten voelen
  • Duidelijk aan te geven hoe lang het consult duurt en wat er in besproken gaat worden
  • De cliënt de tijd te geven om vragen te formuleren en de informatie op zijn/haar eigen tempo te verwerken
  • De gegeven adviezen of gemaakte afspraken op papier zetten en na het consult toe mailen of sturen

Wanneer neem ik contact op?

Wanneer er sprake is van eenzijdig eten, te weinig of teveel eten, moeite met eten in bepaalde situaties, moeite met bepalen wanneer, hoeveel en in welk tempo te eten, bij overmatige of verminderde eetlust, overgewicht of ondergewicht bijvoorbeeld kan het goed zijn om naar een diëtist te gaan. Maar ook wanneer u of uw omgeving zich zorgen maakt over het eten.

Binnen onze praktijk is Ilse specifiek deskundig op het gebied van Autisme

Kijk hier voor de  vergoeding van Dieetadvisering.

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram