Autisme ( ASS) en ADHD
Mensen met autisme hebben vaak behoefte aan duidelijke informatie vooraf over wat er gaat gebeuren en wat de verwachtingen zijn in een consult. Aan deze behoefte komen we zoveel mogelijk tegemoet door:
EETPROBLEMEN BIJ AUTISME
Bij kinderen en volwassenen met autisme komen problemen met eten vaak voor.
Dat kan zich uiten in:
Ook een onrustige of onoverzichtelijke eetsituatie kan verstorend werken. Bijvoorbeeld wanneer er steeds op een andere plek wordt gegeten, of wanneer er veel spanning is rondom het eten. In dat geval wordt het gezamenlijk aan tafel zitten voor de maaltijd een probleem waardoor het eten al bijna niet meer mogelijk is voor iemand met autisme.
Bij tieners en volwassenen kan het eetprobleem zich vooral in sociale situaties voordoen. Eten buiten de deur, met vrienden of bij vrienden, wanneer je te maken hebt met onvoorspelbare aspecten zoals
Belangrijk is om te weten dat het mensen met autisme zelf deze problemen vervelend vinden. Het is niet uit onwil of overdrijven dat eten moeizaam gaat. Het komt voort uit de manier waarop prikkels worden verwerkt, overgevoeligheid van bepaalde zintuigen of angst.
In sommige gevallen wordt door deze eetproblemen de inname van een gezonde gevarieerde voeding moeilijk en kan het leiden tot ( verhoogd risico op) medische klachten of bezorgdheid over de gezondheid. Dat kan zowel bij jonge en oudere kinderen en volwassenen voorkomen.
Medicijngebruik bij autisme kan invloed hebben op de eetlust. Soms leidt dat tot over- of ondergewicht
Met de diëtiste kan bekeken worden wat wel lukt, wat de specifieke voor- en afkeuren zijn. De inname van voedingsstoffen kan worden berekend en samen kan bekeken worden wat prioriteit heeft om te veranderen en hoe. Met praktische persoonlijk afgestemde adviezen wordt de voeding zo gezond mogelijk gemaakt binnen de mogelijkheden.
Niet alles hoeft namelijk op korte termijn te worden aangepakt. Soms kan het aanvullen van de belangrijkste tekorten al gerust stellen waardoor er ruimte komt om op langere termijn te gaan werken aan meer variatie in de voeding.
De begeleiding
Een traject kan bestaan uit 1 consult van 60 minuten of uit meerdere consulten, waarbij vervolgconsulten meestal 30-45 minuten duren/
Voor ( kleine ) kinderen kan het belastend zijn om bij het consult aanwezig te zijn. In dat soort gevallen wordt de begeleiding via de ouders of begeleiders gedaan.