Hoog gewicht

Wat is overgewicht?
Overgewicht betekent dat u meer weegt dan goed is voor de gezondheid. Met een gezond gewicht hebt u minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bovendien verkleint de kans op bepaalde vormen van kanker. Het is daarom zinvol om af te vallen bij overgewicht.
Om overbodige kilo’s te verliezen is aanpassen van uw manier van eten en leven nodig. Dat kost moeite, maar heeft ook veel voordelen. Met een goed gewicht voelt u zich fitter, kunt u gemakkelijker bewegen, raakt minder snel buiten adem en hebt minder kans om ziek te worden.
Wist u dat het al een flinke gezondheidswinst oplevert als u 5 – 10 % van het lichaamsgewicht kwijtraakt?


Wanneer heb je overgewicht?
Overgewicht is te meten met de BMI en met de middelomtrek.
De BMI-meter geeft snel inzicht in uw situatie: is het gewicht gezond of hebt u een verhoogd risico op ziekten? Daarnaast is de middelomtrek ook een manier om te bepalen of u een gezond gewicht hebt.

BMI
BMI staat voor Body Mass Index. Het is te berekenen door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters (kg/m2). Of gebruik de BMI-check
Wat zegt de BMI?
• Een BMI van 20-25: u hebt een gezond gewicht voor uw lengte.
• Een BMI van 25-30: u hebt overgewicht. Probeer af te vallen, zeker wanneer u er last van hebt.
• Een BMI van 30 of hoger: u hebt ernstig overgewicht (obesitas).

Middelomtrek
Naast het lichaamsgewicht is het voor de gezondheid van belang waar het vet zich bevindt op het lichaam. Vet in en rond de buik is nadelig voor uw gezondheid.
1. Meet de middelomtrek tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken.
2. Adem uit en lees uw middelomtrek af.

Wanneer je de buikomtrek hebt opgemeten kun je in deze tabel zien of je verhoogde gezondheidsrisico’s hebt.

 Laag risicoVerhoogd risicoSterk verhoogd risico
Mannen< 94 cm94 tot 102 cm> 102 cm
Vrouwen< 80 cm80 tot 88 cm>  88 cm

In de praktijk geven de Body Mass Index (BMI) en de middelomtrek meestal dezelfde uitkomst. Als dat niet zo is, kan het beste het resultaat van de middelomtrek worden aangehouden, omdat deze het extra risico van te veel buikvet meeneemt.

Hoe ontstaat overgewicht?
U wordt zwaarder als u langdurig meer energie ( calorieën) binnenkrijgt dan uw lichaam verbruikt. Alles draait om de balans tussen de hoeveelheid calorieën die u eet en de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor de verbranding. Dit noemen we de energiebalans. Als de balans doorslaat doordat u over een langere periode te veel eet of te weinig beweegt, krijgt u overgewicht.

Wat is er tegen overgewicht te doen?
Om af te vallen is het belangrijk dat u een methode kiest die bij u past. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt een traditioneel energiebeperkt dieet volgen maar ook een koolhydraatbeperkt dieet of een dieet met maaltijdvervangers is mogelijk. Om op lange termijn gewicht kwijt te raken is het belangrijk dat u uw eetgewoonten en leefstijl blijvend verandert.
Afvallen en gezond eten gaan heel goed samen. Met een uitgebalanceerd voedingspatroon krijgt u alle voedingstoffen, vitaminen en mineralen in voldoende mate binnen. Op deze manier valt u geleidelijk af en voorkomt u een jojo-effect. Gezond en geleidelijk afvallen heeft een groot voordeel: het resultaat is blijvend.

Bij de behandeling van zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) wordt steeds vaker gekozen voor bariatrische chirurgie (maagoperatie).

Wat kan de diëtist betekenen?
De diëtist gaat samen met u op zoek naar een passend voedingspatroon waarmee u op een gezonde manier afvalt. U krijgt richtlijnen die zijn afgestemd op uw eigen situatie. Daarnaast krijgt u persoonlijk advies om die richtlijnen ook daadwerkelijk in te passen in je dagelijkse leven.
Veranderen van gewoontes kost tijd en moeite. Het gaat vaak met vallen en opstaan. De diëtisten van Vitasens zijn erop gericht om u te coachen bij het veranderen van uw eetgewoonten.

Wanneer contact opnemen?
Maak een afspraak als er sprake is van:
• Overgewicht of ernstig overgewicht (bij zowel volwassenen als kinderen)
• Een te grote middelomtrek
• Wanneer u al van alles hebt geprobeerd om af te vallen maar steeds weer terugvalt in oude gewoontes
• Om een gezond gewicht te behouden

Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten deskundig op het gebied van overgewicht.

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram