Jicht en voeding

Wat is jicht?
Jicht is een reumatische aandoening die wordt gekenmerkt door aanvallen van pijnlijke gewrichtsontstekingen. Jichtaanvallen kunnen goed worden behandeld en zelfs volledig worden voorkómen.
Jicht ontstaat als bepaalde lichaamsprocessen uit balans zijn, waardoor urinezuur zich ophoopt in het lichaam. Gewoonlijk wordt het urinezuur opgelost en via het bloed naar de nieren vervoerd. Vervolgens wordt het met de urine uitgeplast. Bij jicht scheiden de nieren het urinezuur minder goed uit. Het urinezuurgehalte in het bloed wordt daardoor te hoog en het urinezuur vormt kristallen. Deze kunnen neerslaan in gewrichten en andere weefsels. Urinezuurkristallen in een gewricht veroorzaken jicht. In het gewricht kan een ontsteking ontstaan. Hopen de kristallen zich op in weefsels, dan vormen zich op den duur 'jichtknobbels' (=tophi).

Erfelijke factoren kunnen hierbij een rol spelen, maar bij overgewicht en bepaalde ziekten breekt het lichaam ook versneld cellen af.
Soms is er teveel urinezuur in het bloed door gebruik van medicijnen, de zogenaamde 'plastabletten'. Deze belemmeren dan de nieren om het urinezuur goed uit te scheiden.
Ook alcohol heeft dit effect op de nieren. Bovendien stimuleert alcohol de urinezuurproductie.

Behandeling
Hoewel jicht vaak wordt behandeld met behulp van medicijnen, kunnen dieetadviezen een belangrijke aanvulling zijn. Gebleken is dat bepaalde voedingsstoffen zoals purine, fructose en alcohol van invloed zijn op de hoogte van het urinezuur.

De invloed van uw lichaamsgewicht.
Mensen met overgewicht hebben een hoger gehalte aan urinezuur in het bloed, in vergelijking met mensen die niet te zwaar zijn.
Wanneer u gaat werken aan afvallen, is het belangrijk dat dit geleidelijk gebeurt. Bij te snel afvallen wordt het urinezuurgehalte in het lichaam te hoog door de afbraak van lichaamscellen.

De diëtist van Vitasens kan u een voedingsadvies en leefstijladviezen geven om jichtaanvallen te voorkomen.

Wanneer contact opnemen?
• Bij jicht
• bij overgewicht

Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten deskundig op het gebied van jicht en voeding.

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram