العربيةNederlandsEnglishTürkçe

Eetproblemen of eetstoornissen

Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Het grootste verschil is dat een eetstoornis je hele leven en functioneren negatief beïnvloedt en in de weg staat, terwijl dit bij een eetprobleem niet het geval is. Bij iemand met een eetprobleem gaat veel aandacht uit naar eten of vermijden van eten. Het is echter geen probleem voor het dagelijks functioneren. Wanneer dat wel een probleem is is er sprake van een eetstoornis.
Eetstoornissen zijn stoornissen in het eten en denken over eten. Iemand met een eetstoornis heeft overdreven veel aandacht haar gewicht en wat zij eet. Een eetstoornis kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassen, bij zowel vrouwen als mannen. Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen. Sommige mensen eten te weinig, anderen te veel. Bij anderen wisselen perioden van te weinig en te veel eten elkaar af. Gedachten over eten, het eigen lichaam en gewicht worden vaak een obsessie.
De gevolgen van een eetstoornis kunnen ernstig zijn. Vaak ontstaan lichamelijke klachten, bijvoorbeeld botontkalking, beschadigde organen, duizeligheid, menstruatieproblemen, lage lichaamstemperatuur, slecht gebit, haaruitval, hartritmestoornissen, maag- en darmproblemen, hoge bloeddruk, longklachten en zere gewrichten. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid. Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren.
Anorexia nervosa
Mensen met anorexia nervosa verlangen ernaar steeds dunner te worden. Het gewicht is eigenlijk nooit goed genoeg. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld: ze zien hun lichaam als veel dikker dan het in werkelijk is. Ze gaan extreem lijnen, worden hyperactief en willen steeds in beweging zijn. Hierdoor worden ze erg mager. Hun gewicht wordt veel lager dan dat van mensen met dezelfde lengte en leeftijd. Sommige mensen met anorexia gebruiken laxeermiddelen of braken om nog meer af te vallen.
Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen. Aan elke duizend vrouwen tussen 15 en 30 jaar hebben er drie anorexia nervosa.
Boulimia nervosa
Mensen met boulimia nervosa hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel. Vaak hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen en niet kunnen stoppen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen. Boulimia nervosa komt vaker voor dan anorexia: ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia.
Eetbuistoornis, Binge Eating Disorder ( BED)
Mensen met een eetbuistoornis hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel, net als iemand met boulimia nervosa. Het verschil is dat mensen met een eetbuistoornis vervolgens niet proberen het voedsel weer kwijt te raken. Zij worden dus erg dik.
De eetbuien komen ongeveer twee keer per week voor, tijdens een periode van zes maanden. Tijdens de eetbuien eet iemand niet alleen heel veel, maar ook nog eens heel snel terwijl hij/zij geen honger heeft. Het eten gebeurt vaak alleen en stiekem. Na een eetbui zijn er vaak gevoelens van schuld en schaamte.
De eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd, afgekort BED. Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland deze stoornis hebben. De schatting is ongeveer 150.000 tot 300.000 mensen.
Wat de diëtist kan doen:
Wanneer er sprake is van een eetstoornis is behandeling door een psycholoog belangrijk. Wij kunnen als diëtist aandacht besteden aan het eetpatroon en het werken aan een gezonde voeding. Ook kunnen wij begeleiden bij het verminderen van eetbuien en brengen van structuur in het eetpatroon. Hierbij werken wij graag samen met de behandelend psycholoog of andere hulpverleners.
Wanneer u vermoedt dat u misschien een eetstoornis hebt kunnen wij als diëtist samen met u kijken of dat zo is en welke factoren een rol spelen. Er zijn verschillende vragenlijsten die we daarbij kunnen gebruiken.
Wanneer contact opnemen?
Wanneer u een eetstoornis hebt of wanneer u vermoedt dat u een eetstoornis hebt en u wilt begeleiding van een diëtist dan kunt u contact opnemen met ons voor een afspraak .
Binnen onze praktijk is deskundigheid beschikbaar op het gebied van eetstoornissen. Concrete informatie over de door ons gevolgde scholingen en deskundigheid vindt u op onze Linkedin pagina’s. zie over ons

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram