Eetproblemen of eetstoornissen

Wat zijn eetproblemen en wat is een eetstoornis? Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Het grootste verschil is dat een eetstoornis uw hele leven en functioneren negatief beïnvloedt en in de weg staat, terwijl dit bij een eetprobleem niet het geval is. Bij iemand met een eetprobleem gaat veel aandacht uit naar eten of vermijden van eten. Het is echter geen probleem voor het dagelijks functioneren. Wanneer dat wel een probleem is is er sprake van een eetstoornis.

Eetproblemen kunnen overgaan in een eetstoornis. Eetstoornissen zijn stoornissen in het eten en denken over eten. Iemand met een eetstoornis heeft overdreven veel aandacht voor gewicht en wat hij/zij eet. Een eetstoornis kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassen, bij zowel vrouwen als mannen.

Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen. Sommige mensen eten te weinig, anderen te veel. Bij anderen wisselen perioden van te weinig en te veel eten elkaar af. Gedachten over eten, het eigen lichaam en gewicht worden vaak een obsessie. De gevolgen van een eetstoornis kunnen ernstig zijn. Vaak ontstaan lichamelijke klachten, bijvoorbeeld botontkalking, beschadigde organen, duizeligheid, menstruatieproblemen, lage lichaamstemperatuur, slecht gebit, haaruitval, hartritmestoornissen, maag- en darmproblemen, hoge bloeddruk, longklachten en zere gewrichten. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid. Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren.

Anorexia nervosa Mensen met anorexia nervosa verlangen ernaar steeds dunner te worden. Het gewicht is eigenlijk nooit goed genoeg. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld: ze zien hun lichaam als veel dikker dan het in werkelijk is. Ze gaan extreem lijnen en gaan veel bewegen. Hierdoor worden ze erg mager. Sommige mensen met anorexia gebruiken laxeermiddelen of braken om af te vallen.

Boulimia nervosa Mensen met boulimia nervosa hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel. Vaak hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen en niet kunnen stoppen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen. Boulimia nervosa komt vaker voor dan anorexia.

Eetbuistoornis, Binge Eating Disorder (BED) Mensen met een eetbuistoornis hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel, net als iemand met boulimia nervosa. Het verschil is dat mensen met een eetbuistoornis vervolgens niet proberen het voedsel weer kwijt te raken. Zij worden zwaarder. Tijdens de eetbuien eet iemand niet alleen heel veel, maar ook nog eens heel snel terwijl hij/zij geen honger heeft. Het eten gebeurt vaak alleen en stiekem. Na een eetbui zijn er vaak gevoelens van schuld en schaamte. De eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd, afgekort BED.

Wat kan de diëtist betekenen voor mij? Wij kunnen als diëtist aandacht besteden aan het eetpatroon en het werken aan een gezonde voeding. Ook kunnen wij begeleiden bij het samenstellen van een goede voeding en verminderen van eetbuien. Wanneer er sprake is van een eetstoornis is behandeling door een psycholoog belangrijk. Wij werken graag samen met de behandelend psycholoog of andere hulpverleners. Wanneer u vermoedt dat u misschien een Bij anorexia nervosa is er sprake van een weigering het lichaamsgewicht te handhaven op of boven een voor de leeftijd en lengte minimaal normaal gewicht. Patiënten met anorexia nervosa zijn meestal extreem vermagerd. Probleem of een eetstoornis hebt kunnen wij als diëtist samen met u kijken of dat zo is en welke factoren een rol spelen. Er zijn verschillende vragenlijsten die we daarbij kunnen gebruiken.

Wanneer neem ik contact op? Wanneer u een eetprobleem of eetstoornis hebt of vermoedt dit te hebben en u wilt begeleiding van een diëtist dan kunt u contact opnemen met ons voor een afspraak.

Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten bekwaam op het gebied van eetproblemen.  Op het gebied van eetstoornissen hebben Ilse en Anja specifieke deskundigheid.

Kijk hier voor de  vergoeding van Dieetadvisering.

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram