العربيةNederlandsEnglishTürkçe

Hooikoorts en Voedselovergevoeligheid

kruisallergie

Wat is hooikoorts?
Bij hooikoorts is er overgevoeligheid voor pollen of stuifmeel. Het is een seizoensgebonden aandoening. De benaming hooikoorts is verwarrend, omdat de aandoening niets met hooi te maken heeft en er vrijwel nooit sprake is van koorts.
Mensen met hooikoorts hebben vaak ook een voedselallergie. Dat komt omdat de stoffen die de allergische reactie veroorzaken bij pollen en stuifmeel, sterk lijken op bepaalde eiwitten in voeding. Het lichaam heeft dan moeite om ze van elkaar te onderscheiden.
In zulke gevallen spreek je van een kruisallergie.

Wat zijn de verschijnselen?
Als je hooikoorts hebt, kun je in het hooikoortseizoen last krijgen van:
jeukende, rode en tranende ogen, niesbuien, een verstopte neus, jeukende oren en keel en (daardoor) stemklachten, een ‘vol hoofd’ of hoofdpijn door verstopte bijholtes,
eczeem, een lusteloos en vermoeid gevoel, ophoesten van slijm, piepen en kortademigheid

Bij een kruisallergie kun je een allergische reactie krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je krijgt dan klachten zoals:

  • Jeuk, tinteling en irritatie van de mond, keel en ogen
  • Opgezwollen lippen en tong
  • Jeukende, tranende ogen
  • Niesbuien
  • Galbulten
  • Astma
  • Anafylactische shock

De rol van voeding bij hooikoorts

In het volgende overzicht staan de meest bekende kruisreacties tussen pollen en plantaardig voedsel. Niet alle genoemde kruisreacties komen even vaak voor. Sommige kruisreacties zijn echt uitzonderlijk.

 Bij allergie voor:  Mogelijke kruisreacties op:
Graspollen. bloeiseizoen: van april t/m half oktober afhankelijk van het soort gras Aardappel, tarwe, tomaat, pinda, boekweit
Bijvoetpollen (Artemisia Vulgaris), bloeiseizoen: augustus Tuinkruiden en specerijen uit de familie van de Umbelliferae, met name selderij, anijs, koriander, wortel
Berkenpollen. Bloeiseizoen: van april tot en met mei Fruitsoorten uit de familie van de Rosaceae, met name verse appel, peer, kers en abrikoos, noten, met name hazelnoot, wortel, selderij, aardappel
Timothee graspollen. Bloeiseizoen: van mei t/m september Aardappel, appel, wortel, selderij

Tot de familie van de Umbelliferae behoren: anijs, kervel, dille, karwij, koriander, pastinaak, wortel, peterselie, selderij, venkel.

Tot de familie van de Rosaceae behoren: aardbei, amandel, abrikoos, appel, braam, dauwbraam, framboos, kers, kweepeer, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bessen.

Een allergie kun je helaas niet voorkomen. Je kunt wel preventieve maatregelen nemen, bijvoorbeeld door contact met pollen zo veel mogelijk te vermijden, en het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent niet meer te eten. Ook stoppen met roken kan allergische reacties helpen voorkomen.
Daarnaast bestaan er een aantal trucs om producten waar je allergisch voor bent toch te kunnen eten. Zo kun je bij een berkenpollen- en appelallergie toch een appel eten door de appel ongeveer 30 seconden in de magnetron te verwarmen. Hierdoor maak je de eiwitten (allergenen) stuk.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Bij hooikoorts en klachten hebt die op een voedselallergie kunnen wijzen, kan het zinvol zijn bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. In onze praktijk kunnen we daarbij adviseren.
We kunnen  helpen om erachter te komen voor welke voedingsmiddelen je precies allergisch bent. Dit kan bijvoorbeeld met een voedseldagboekje of met een eliminatie-provocatietest. Bij deze test stop je een periode volledig met verdachte voedingsmiddellen, waarna je het stap voor stap inbouwt om het effect te beoordelen.
Daarnaast geeft de diëtist je tal van tips hoe je het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent kunt vermijden, en toch volwaardig kunt blijven eten.
Heb je hooikoorts en mogelijk een voedselallergie?
Wil je weten welke voedingsmiddelen je (niet) verdraagt?
Vind je het moeilijk om een bepaald voedingsmiddel te vermijden?
Wil je hulp bij het interpreteren van de uitslag van een allergietest?

Neem dan contact op om te overleggen wat we voor je kunnen doen.

(026) 351 351 4

© 2007 - 2019 diëtistenpraktijk Vitasens (alle rechten voorbehouden)
phone-squareenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram