header slider

Genen beïnvloeden eetgewoontes

Genen beinvloeden eetgewoontesMensen met bepaalde variaties van zogenoemde obesitas-genen eten vaker op een dag en krijgen gemiddeld 100 kcal per dag meer binnen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 2.000 mensen met overgewicht en diabetes type 2, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

De deelnemers vulden een vragenlijst in over hun eetgewoontes van de afgelopen 6 maanden. Ook werden 11 genen in kaart gebracht, waarvan eerder een relatie is gevonden met obesitas. Variaties in het FTO-gen (fat mass and obesity-associated) en BDNF-gen (brain-derived neurotrophic factor) bleken samen te gaan met andere eetgewoontes. Mensen met een bepaalde variatie in het FTO gen aten significant vaker op een dag. Ook was het energie% vet in hun voeding hoger. Mensen met een bepaalde variatie in het BDNF gen aten vaker zuivel en producten uit de groep met vlees, eieren, noten en peulvruchten. Zij kregen gemiddeld 100 kcal per dag meer binnen.

Het is nog niet bekend hoe de FTO en BDNF genen precies van invloed zijn op obesitas. Wel duidelijk is dat beide genen betrokken zijn bij het deel van de hersenen waar honger en verzadiging worden geregeld.

Bron: Science Daily
Publicatie: Nieuws voor Diëtisten

Facebook