header slider

Darmflora van invloed op overgewicht en diabetes

De darmflora blijkt een rol te spelen bij overgewicht en bij diabetes type 2. Dat concludeert arts-onderzoeker Froukje Verdam in haar proefschrift, waarop ze 1 juni promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

Mensen met overgewicht hebben een specifieke samenstelling van darmbacteriën, die gepaard gaat met lokale ontsteking in de darm en systemische ontsteking, meetbaar in het bloed. Verdam ontdekte ook verschillen in de zogenoemde Panethcellen, cellen in de dunne darm die mede verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de darmflora. Bij mensen met obesitas blijken de Panethcellen minder antimicrobiële eiwitten te bevatten. Dit zou de gevonden verschillen bij mensen met overgewicht kunnen verklaren en een mogelijke richting kunnen aangeven voor het herstellen van dat evenwicht.

Tot slot ontdekte Verdam dat er ook darmgerelateerde verschillen zijn tussen obese mensen mét en obese mensen zonder diabetes type 2. Zij verschillen met name in een bepaald type darmcellen (enterocyten). Dit zou de karakteristieke hoge glucosespiegels na een maaltijd bij diabetes type 2 kunnen verklaren.

Bron: Universiteit Maastricht
publicatie: Nieuws voor Diëtisten

Facebook