header slider

Bestrijd puistjes met gezonde voeding

puistjesOm puistjes te voorkomen en te bestrijden, zou het helpen om bepaalde voeding te vermijden en specifieke voedingsmiddelen juist wel te consumeren. In hoeverre gaat dit op?

 

Er werd wel gedacht dat bijvoorbeeld chocola, varkensvlees en vet eten acne zou verergeren, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Welk voedsel is dan wel goed voor je huid, en welk voedsel niet? De meest recente onderzoeken geven nog geen 100 procent zekerheid, maar wel duidelijke aanwijzingen. Zowel voedsel met een hoge glycemische index (oftewel ‘snelle koolhydraten’) als melkproducten lijken eenmaal aanwezige acne te verergeren. De glycemische index van voedsel slaat op wat het doet met je bloedsuikerspiegel, wat weer invloed heeft op je hormoonspiegel, waaronder de hoeveelheid androgene hormonen die je aanmaakt. En meer androgene hormonen betekent meer talgproductie en meer puistjes.
En, andersom, lijkt acne te verbeteren als mensen melkproducten beperken en zich houden aan een dieet van voedsel met een lage glycemische index. Oftewel: eet veel groenten, fruit en volkorenproducten, en laat zoet voedsel en fast food staan.

Tips:

1. Zonnestralen zijn goed voor je
Veel mensen in Nederland hebben een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt door de zon. Deze vitamine zorgt voor een  gezonde en stralende huid en gaat puistjes tegen.
2. Eet veel groenten en fruit
In groente en fruit zit veel vitamine C. Vitamine C gaat huidontstekingen tegen. Daarnaast leveren groente en fruit veel andere vitamines en mineralen die je gezond houden.
3. Vitamine A wél of géén effect?
In veel crèmes tegen puistjes zitten vitamines. Hoewel vitamine A uit voeding en supplementen belangrijk is, werkt het alleen tegen puistjes als het in crèmes verwerkt is.
4. Eet voldoende zink en selenium
Volkorenproducten, noten en eieren zijn producten waar veel zink in zit. Dit is belangrijk voor een gezonde huid. Als je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt kan dit acne verergeren. Het mineraal selenium bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen de schade die vrije radicalen aanrichten. Uit één studie kwam naar voren dat selenium, samen met vitamine E, acne zou doen minderen. Voedingsbronnen van selenium zijn tarwekiemen, tonijn, zalm, knoflook, Braziliaanse noten(paranoten), eieren en bruine rijst.
5. Chocolade mag
Er wordt vaak beweerd dat chocolade jeugdpuistjes verergert. Maar dat is helemaal niet bewezen. Als je verder gezond eet, mag een stukje chocola af en toe best.
6. Kies het juiste tussendoortje
Vette producten verergeren je puistjes niet, maar zoete tussendoortjes (hoge glycaemische index) juist wel. Dus je volproppen met kaasstengels en worst is beter dan koekjes en snoepjes? Nee! Tussendoortjes kun je beter altijd met mate eten.
7. Melk en melkproducten niet teveel
Het is belangrijk om genoeg zuivel binnen te krijgen. Daarin zit veel kalk en dat zorgt voor stevige botten. Maar melk bevat van nature veel hormonen. Deze hormonen maken de huid vetter, waardoor de talgklieren gemakkelijker verstopt raken. Verstopte talgklieren leiden tot puistjes. Opvallend genoeg lijken magere en halfvolle melk een sterkere invloed te hebben op de vorming van puistjes dan volle melk. Karnemelk, yoghurt en kaas zijn veilig om te eten: deze producten hadden in de tot nu toe uitgevoerde studies geen invloed op acne. Er zijn ook melkvervangers bijvoorbeeld op sojabasis. Let er daarbij op dat ze vitamine B2 en calcium bevatten.
8. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren verhinderen bepaalde moleculen die leiden tot ontstekingen en huidproblemen. Ze ondersteunen ook een gezonde omzet van huidcellen, wat acne binnen de perken houdt. De gezonde omega-3 vetzuren kun je vinden in vette vis zoals zalm en sardines, walnoten, lijnzaadolie, zonnebloemzaden en amandelen.
9. Zorg voor voldoende slaap
Als je slaapt is je huid druk aan het werk om alle schade van de dag te herstellen. Acht uur per nacht heeft je lichaam nodig om bij te komen van invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, uitlaatgassen, maar ook stress.
Ook helpt voldoende slaap bij het volhouden van een gezond eetpatroon.
Onderzoekers hebben ontdekt dat er bij te weinig slaap minder leptine (verzadigingshormoon) in het bloed zit: je zit dan voor je gevoel niet goed vol. Tegelijkertijd is er een toename van een ander hormoon, ghreline, te zien. Dit hormoon bevordert juist de eetlust. Als je te weinig slaapt, heb je dus meer honger én moet je tegelijkertijd meer eten voordat je lichaam zegt dat je genoeg hebt gegeten. De verleiding van ongezond eten wordt groter.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een persoonlijk eetschema? Wil je eens laten berekenen of je voeding voldoende van de hiervoor genoemde voedingsstoffen bevat? Of vind je het moeilijk om vol te houden om gezond te eten?

In deze situaties kunnen we je verder helpen.
Kijk voor de afspraakmogelijkheden, praktijklocaties en vergoedingen verder op deze website.

Facebook